vineri, 19 iulie 2013

Ziua iubirii era celebrata pe 15 februarie nu pe 14

Valentine?s Day isi are originea in festivalul fertilitatii din Roma Antica care era celebrat pe 15 februarie in cinstea zeilor Lupercus si Faunus, deasemenea in cinstea fondatorilor Romei ? Romulus si Remus. In timpul festivalului, barbatii trageau numele femeilor dintr-o cutie si fiecare cuplu rezultat statea impreuna pana la urmatorul festival. De obicei se indragosteau unu de altul si se casatoreau.
In jurul anului 391, Imparatul Theodosius a declarat Crestinismul ca fiind religia oficiala a Romei. Festivalul fertilitatii a mai fost celebrat pana in anul 496 cand Papa Gelasis l-a inlocuit cu o sarbatoare asemanatoare. El a inchinat sarbatoarea Sfantului Valentin, sfantul indragostitilor. A mutat de asemenea evenimentul pe data de 14 Februarie, ziua mortii Sf. Valentin. Dupa trecerea secolelor, Valentine?s Day a ajuns sa fie mai mult un festival decat o zi religioasa. In 1969 a fost scoasa din calendarul Romano-catolic.

Cupidon

Cupidon a jucat mereu un rol in celebrarea iubirii. Inimile care sunt atinse de sagetile lui gasesc dragostea. In mitologia greaca era cunoscut ca Eros, fiul tanar al Afroditei, zeita iubirii si a frumosului. Pentru romani, el era Cupidon, fiul zeitei Venus. Dar acolo unde exista iubire se gaseste de obicei si gelozia. Venus era geloasa pe frumusetea unei simple muritoare pe nume Psyche si a ordonat lui Cupidon sa o pedepseasca (pentru frumusetea ei). Cupidon insa s-a indragostit de ea si mai tarziu a luat-o de sotie.

Ca o simpla muritoare, Psyche, nu avea voie sa il priveasca. Pana la urma surorile ei au reusit sa o convinga. Ca pedeapsa, Venus a cerut ca ea sa fie obligata sa indeplineasca trei lucruri cauzand in cele din urma moartea ei. Cupidon insa a reusit sa o readuca la viata. Zeii, miscati de dragostea dintre ei, daruindu-le nemurire. Psyche reprezinta lupta sufletului uman.
Simbolul lui Cupidon a inceput sa faca parte din Valentine?s Day doar de curand.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu